Zonnepanelen dak @xit

30 megawatt zonnepanelen geïnstalleerd

Eindelijk zijn ze dan geplaatst! 108 zonnepanelen van 305 wattpiek om onze CO2 uitstoot en de energiekosten omlaag te brengen.

De 108 zonnepanelen hebben een kilowattpiek vermogen van 32,94 met een jaarlijkse opbrengst van 29 kilowattuur.

De besparing met de huidige tarieven en het normale verbruik van @XiT, 58.000 kWh per jaar, is geschat op € 2.700,00. De verwachte terugverdientijd is 12 jaar.

Indien de energie tarieven stijgen wordt de terugverdientijd lager.

Mede dankzij het KlimaatfondsBedrijven-Investerings-Zone (BIZ) Steenakker en de gemeente Breda hebben wij grote stappen kunnen zetten in het verwezenlijken van onze duurzame ambitie om zo klimaatneutraal mogelijk te kunnen werken.

Er is veel tijd en denkwerk besteed aan de zorgvuldige voorbereiding. Welke panelen kiezen we? Welk paneel levert het meeste op en neemt zo min mogelijk plaats in? Welk platdakmontage systeem gaan we gebruiken? Waar plaatsen we de omvormer? In welke richting plaatsen we de zonnepanelen kijkend naar de ligging van het pand.

We moeten rekening houden met de stand van de zon, de ligging en vorm van het dak, eventuele schaduwvlakken gedurende de dag en uiteindelijk toch ook het esthetische.

De panelen zijn nu op het zuid/westen geplaatst zodat zij in de langsrichting van het dak geplaatst zijn. De panelen liggen onder een hellingshoek van 12 graden en een rijafstand van 1.50 meter op het dak. Om het maximale uit de PV panelen te halen is er per twee PV panelen een optimizer geplaatst. Via een webportal kunnen we continue de opbrengst van de PV installatie monitoren. Door gebruik te maken van een optimizer per twee PV panelen zien we ook de opbrengst per PV paneel. Mocht er een PV paneel minder opbrengen of stuk zijn dan wordt dit snel opgemerkt en kan de oorzaak gezocht worden.

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, allereerst natuurlijk de kosten van de installatie, leverancier, aanschaf en onderhoud, dakbelasting, staat de investering in verhouding met wat het aan energiekosten besparing gaat opleveren?

De energieprijs bestaat voor een groot deel uit energiebelasting. Hoe meer je verbruikt, hoe lager het belasting tarief, des te lager de kilowattuur prijs. Dus de opbrengst van de zonnepanelen valt of staat met wat het bedrijf verbruikt.

De belangrijkste grenzen liggen bij 10.000 en 50.000 kWh. De terugverdientijd van een PV installatie hangt af van het verbruik, het daaraan gekoppelde belastingtarief en de kWh prijs van de energie leverancier.

Indien het verbruik onder de 10.000 kWh ligt is de terug verdientijd het kortste.

Bij een verbruik tussen de 10.000 kWh en 50.000 kWh ligt de terugverdientijd wat hoger en bij een verbruik ver boven de 50.000 kWh is de terug verdientijd nog hoger.

Het PV systeem heeft vandaag (18 juni 2018, 11:40u) 47.18 kWh geproduceerd en 5.94 MWh in totaal vanaf 17 juni 2018. Tot dusver hebben wij bijna 8 bomen geplant door onze verminderde CO2uitstoot

Volgens de laatste metingen en berekeningen is @XiT nu voor ongeveer 50% van het energieverbruik gedekt door zonne-energie. Wij kunnen dus met trots zeggen wij 50% klimaatneutraal zijn en gaan nu op voor de 100%!

grafiek productie