mobiel werken

Veiligheid en mobiel werken

In de toekomst zal mobiel werken steeds belangrijker worden. We werken graag en gemakkelijk op een eigen plek naar keuze. Met name jongeren zien hun werkplek graag flexibel i.p.v. een 40-uur werkweek achter een bureau. Dit komt ook met voordelen. Nu al krimpen bedrijven hun vaste werkplekken in en houden ze een gedeelte vrij als flexibele plekken binnen hun eigen bedrijf om in te spelen op de trends en kosten te kunnen besparen op vaste plekken.

Mobiel werken komt helaas met veel uitdagingen op gebied van (data)veiligheid. Werknemers vergeten nu nog te vaak dat ze juist vatbaar zijn voor bedreigingen zodra ze het kantoor uit lopen. De ontwikkeling van BYOD (Bring Your Own Device), waarbij medewerkers op eigen elektronica als tablets en smartphone werken met werk gerelateerde (gevoelige), data is hier een uitdagende ontwikkeling.
Als bedrijf ben je afhankelijk van het het gedrag van je medewerkers, maar kun je wel huisregels opstellen die de kans op datalekken enorm kunnen verkleinen. Voorstel om op te nemen in de huisregels:

  1. Gebruik VPN om bij werk gerelateerde data te komen,
  2. Sla geen zakelijke data op persoonlijke apparaten op,
  3. Hou software up-to-date,
  4. Gebruik nooit open WIFI netwerken zonder wachtwoord,
  5. Beveilig je WIFI thuis met een uniek password,
  6. Pas op wat je deelt met andere mensen en op social media,
  7. Beveilig persoonlijke apparaten met een password,
  8. Neem niet alle apparaten mee als je op reis gaat

Ondanks deze huisregels blijft het lastig, maar de kans wordt wel veel kleiner.

Team @XiT