Windows 10: Gratis of toch niet?

Op 21 januari heeft Microsoft stof doen opwaaien door niet alleen Microsoft Windows 10 aan te kondigen, maar ook aan te kondigen dat deze als gratis upgrade alleen beschikbaar gesteld wordt aan huidige Windows 7 en Windows 8/8.1 klanten en alleen het eerste jaar gratis.

Daarna dient voor de upgrade te worden betaald. Hoeveel is nog niet bekend. Enterprise klanten kunnen alleen upgraden middels een bestaande of nieuw Software Assurance contract. Het lijkt erop dat Microsoft aanstuurt op een abonnementen constructie.

Toevallig een Microsoft Surface gekocht met Windows 8 RT? Kijk je reikhalzend uit naar de overstap naar Windows 10? Helaas, alle RT devices zijn eveneens uitgesloten van het gratis aanbod.

microsoft-surface

Windows en ARM

Windows RT is een op ARM architectuur gebaseerd besturingssysteem en kenmerkt zich dat er alleen Windows ‘Apps’ op gedraaid kunnen worden. Voor de volledige Windows applicaties zoals u die op uw laptop of computer gewend bent had u een Surface Pro moeten kopen met een ‘volwaardige Windows ervaring’.

Wat wél weer frappant is is dat Microsoft zojuist heeft aangekondigd dat het Windows 10 beschikbaar gaat maken voor de Raspberry Pi 2, een eveneens op ARM architectuur gebaseerd computersysteempje ten grootte van een credit card.

Het nieuwe Microsoft

Wel is duidelijk geworden dat de nieuwe CEO van Microsoft, Satya Nadella, een nieuwe route heeft uitgestippeld van een moderner en innovatiever Microsoft waarbij steeds software meer naar een abonnementen structuur wordt overgezet.

Microsoft ziet het gratis verstrekken van Windows 10 ook als een eerste stap naar ‘Windows as a Service’, vergelijkbaar met hoe Office nu zit verwerkt in een Office365 abonnementen structuur. Je betaalt niet meer voor de software en de upgrades van de software. Je betaalt voor het gebruik van de software.

Microsoft hanteert daarbij ook tie-ins met Cloud dienstverlening, zoals One Drive, Exchange en SharePoint. Bovendien hanteert het een prijsbeleid waardoor het met name voor zakelijke klanten aantrekkelijk wordt om de sprong te wagen naar de Cloud.

Feit is dat steeds meer bedrijven geheel of gedeeltelijk overstappen naar dienstverlening in de Cloud. De nieuwe CEO van Microsoft wil als geen ander dat men dan kiest voor de Cloud waarin Microsoft de touwtjes in handen heeft.

mobile-laptop-windows10

Windows 10 en onze rol daarin

Hoe het ook zal gaan lopen: wij houden nauwlettend in de gaten wat de ontwikkelingen doen op dit vlak, zodat wij tijdig onze klanten kunnen informeren over de toegevoegde waarde van Windows 10. Daarbij kijken we naar het totaal plaatje van de IT.

Een nieuw besturingssysteem kan soms een behoorlijke uitdaging zijn voor organisaties. Van applicatie compatibiliteit tot het ondersteunen van de eindgebruikers in de transitie naar de nieuwe omgeving. Wij weten inmiddels als geen ander hoe wezenlijk en belangrijk het managen van verandering is.